موادی که حداقل یکی از ابعاد آنها در مقیاس ۱ الی ۱۰۰ نانومتر باشد، مواد نانویی یا نانومواد خوانده میشوند. این مبحث در قالب موضوعات مربوط به نانوفناوری جای میگیرد.
نانوفناوری، توانمندی تولید و ساخت مواد، ابزار و سیستمهای جدید با در دست گرفتن کنترل در مقیاس نانومتری یا همان سطوح اتمی و مولکولی، و استفاده از خواصی است که در این سطوح ظاهر میشوند. یک نانومتر برابر با یک میلیاردم متر (۹-^۱۰ متر) میباشد. این اندازه ۱۸۰۰۰ بار کوچکتر از قطر یک تار موی انسان است. بهطور میانگین ۳ تا ۶ اتم در کنار یکدیگر طولی معادل یک نانومتر را میسازند که این خود به نوع اتم بستگی دارد. بهطور کلی، فناوری نانو، گسترش، تولید و استفاده از ابزار و موادی است که ابعادشان در حدود ۱–۱۰۰ نانومتر میباشد. فناوری نانو به سه سطح قابل تقسیم است: مواد، ابزارها و سیستمها. موادی که در سطح نانو در این فناوری به کار میرود، را نانو مواد میگویند. مادهٔ نانو ساختار، به هر مادهای که حداقل یکی از ابعاد آن در مقیاس نانومتری (زیر ۱۰۰ نانومتر) باشد اطلاق میشود. این تعریف به وضوح انواع بسیار زیادی از ساختارها، اعم از ساخته دست بشر یا طبیعت را شامل میشود. منظور از یک مادهٔ نانو ساختار، جامدی است که در سراسر بدنه آن انتظام اتمی، کریستالهای تشکیل دهنده و ترکیب شیمیایی در مقیاس چند نانومتری گسترده شده باشند. در حقیقت این مواد متشکل از کریستالها یا دانههای نانومتری هستند که هر کدام از آنها ممکن است از لحاظ ساختار اتمی، جهات کریستالوگرافی یا ترکیب شیمیایی با یکدیگر متفاوت باشند. همه مواد از جمله فلزات، نیمه هادیها، شیشهها، سرامیکها و پلیمرها در ابعاد نانو میتوانند وجود داشته باشند. همچنین محدوده فناوری نانو میتواند به صورت ذرات بیشکل(آمورف)، کریستالی، آلی، غیرآلی یا به صورت منفرد، مجتمع، پودر، کلوئیدی، سوسپانسیونی یا امولسیون باشد.
طبقهبندی نانومواد بر اساس ساختار ظاهری آنها
این مواد به گروههای مختلفی تقسیمبندی میشوند که مهمترین آنها عبارتند از:
نانو ذرات
نانوذرات از مدتها قبل مورد استفاده بودهاند. شاید اولین موارد استفاده از آنها در لعاب ظروف سفالی سلسلههای اولیه چین باشد. نانوذرات در واقع ذراتی با قطر بین 1 تا 100 نانومتر هستند که مهمترین آنها شامل نانوذرات نیمه رسانا، نانوذرات سرامیکی، نانوذرات فلزات و غیره میباشد. این ذرات در شکلهایی مانند کروی-سوزنی، ورقه ای-شاخه ای، میلهای و صفحهای یافت میشوند.
نانوالیاف
الیاف نسبتاً کوتاهی که قطرشان در مقیاس نانومتری است و به گروههای بسیار متنوعی تقسیم میشوند که به مهمترین آنها، یعنی نانو الیاف کربنی، نانو الیاف پلیمری و نانو الیاف معدنی میتوان اشاره کرد. نسبت سطح به حجم بالا و مقاومت زیاد در مقابل سایش از جمله خواص نانو الیاف است. از نانو الیافها برای تولید لباسهای محافظ، تولید آینههای قابل استفاده در فضا، فیلتر هوا و … استفاده میشود.
نانوکپسول ها
نانوکپسولها به نانوذرهای گفته میشود که دارای یک پوسته و یک فضای خالی جهت قرار دادن مواد مورد نظر در داخل آن باشد. نانو کپسولهای پلیمری و نانوامولسیونها از این جمله هستند.
نانولوله ها
نانولولهها به موادی گفته میشود که قطر آنها تا حدود 100 نانومتر است. لغت نانولوله در حالت کلی در مورد نانولولههای کربنی به کار میرود. البته شکلهای دیگری از نانولولهها همچون نانولولههای بورنیترید نیز ساخته شدهاند.
نانوسیم ها
نانوسیم یک ساختار دو بعدی است و به دلیل این که در این ابعاد آثار کوانتومی مهم هستند، سیمهای کوانتومی نیز نامیده میشوند و انواع نانوسیمهای فلزی، نانوسیمهای آلی، نانوسیمهای پلیمری و نیمه هادی را در برمیگیرند.
نانوروکش ها
روکشها، لایههایی هستند که روی مادهای دیگر نشانده میشوند و ضخامتی کمتر از ماده دوم دارند. روکشها کاربردهای متنوعی در صنایع مختلف از خودروسازی گرفته تا صنایع لوازم خانگی دارند. دلیل استفاده از این روکش محافظت یا تزئین محصولاتی چون شیشهها، فلزات، پلاستیکها، عینکهای آفتابی، لوازم ورزشی، مبلمان، وسایل آشپزی، وسایل پزشکی، الکترونیک، خودروها و … است.
از این روکشها برای محافظت از سطوح در برابر آسیبهایی مانند باران، برف، اشعه ی ماورای بنفش، نور آفتاب و رطوبت استفاده میشود.
نانوروکشها در واقع لایههای نانومتری و روکشهای نانوساختار هستند. نانوروکشها دارای کاربردهای فراوانی هستند. فناوری نانو از خش برداشتن، تکه تکه شدن و خورده شدن روکشها جلوگیری میکند. از جملهٔ نانوروکشها میتوان به روکشهای ضد انعکاس در مصارف خودروسازی و روکشهای محافظ (ضدخش، غیرقابل رنگآمیزی و قابل شستشوی آسان) و روکشهای زینتی اشاره کرد.
موادنانوحفره ای
زئولیت مادهای است که به عنوان کاتالیزگر استفاده میشود. ویژگی قابل توجه زئولیتها حفرههای بسیار ریز یا نانومتری موجود در آن هاست. نسبت سطح به حجم زیاد این ساختار نانو متخلخل سبب شدهاست از آن به عنوان کاتالیزگر استفاده شود. همچنین، تخلخلهای موجود در این مواد برای رشد دادن نانو مواد یک بعدی (نانوسیمها و نانولوله ها) مناسب است. مواد نانو حفرهای بهطور گسترده در سیستمهای زیستی موجود است. برای مثال بعضی از غشاهای نانوحفره ای موجود در طبیعت مانند دیوارهٔ سلولها، قابلیت عبور دادن انتخابی مواد از خود را دارند. این مواد کاربردهای مختلف و فراوانی دارند. از این مواد برای ارسال داروها به قسمتهای مورد نظر در بدن استفاده میشود.
شما می توانید جدیدترین محصولات نانو خودرو و محصولات خانگی و پاک کننده نانو را در فروشگاه فتلک مشاهده و بررسی کنید و سفارش خود را ثبت نمایید.
- زرسایت
- بهمن 26, 1399
- 467 بازدید