سیر به دلیل خواص زیادی که دارد به اکسیر جوانی نیز معروف است. برداشت سیر نزدیک به فصل بهار و اوایل تابستان است. برای آن که بتوانید به مدت طولانی از آن نگهداری کنید و همچنین در طول این مدت فواید خودش را از دست ندهد می توان آن را خشک کرد و یا به عنوان سیر ترشی مصرف کرد.در این مطلب از فتلک با خواص سیرترشی آشنا شده و همچنین مضرات سیر ترشی را نیز مورد بررسی قرار می دهیم برای ادامه مطلب با ما همراه باشید.
یکی از ترشیهای پر طرفداران سیر ترشی است. هر چقدر این ترشی بماند رنگ سیر ها قهوهای رنگ شده و نرم و خوشمزه می شوند و همچنین از عطر خوبی برخوردار است.توجه داشته باشید خواص سیر ترشی خانگی بیشتر از مدل کارخانهای است و برای افراد ابتلا به بیماریهای فشار خون بالا و قلبی بسیار تاثیر دارد اما به خاطر داشته باشید که در خوردن آن باید تعادل داشته باشید.
نوع صنعتی ترشی سیر شور بوده و به این دلیل که سیرها در سرکه جوشانده می شوند به رنگ قهوه ای میشود اما سیر ترشی خانگی با گذر زمان رنگش تیره و طعم آن بهتر خواهد بود. جالب است بدانید با اضافه نمودن سرکه و نمک به سایر ترشیها از ویتامین و خواص مواد داخل ترشی کم شده و در طولانی مدت باعث تولید یک مواد سمی شده که همانند نیترات به معده و کبد آسیب می رساند، ولی در مورد سیر ترشی خانگی هیچ سمی وجود نخواهد داشت. یکی از فواید سیر ترشی بودار ، با وجود ترکیبات گوگردی در آن، باعث ایجاد بوی تند سیر در افراد نمیشود. توجه داشته باشید که سیر خام را پس از پوست کندن به مدت 30 دقیقه در معرض هوا قرار داده تا خواص درمانی آن ایجاد شود. در سیر ترشی به علت فرآیندی تهیه ترشی خواص درمانی سیر آزاد می شوند.
در سیر ترشی چه ویتامین و املاحی وجود دارد؟
شاید این سوال برایتان پیش آمده باشد که آیا سیر ترشی ویتامین دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله، بیشترین ویتامین موجود در سیر، ویتامین C است. همچنین گروههای ویتامینی مانند ویتامین های B1 و B2 و نیز B3 در سیر ترشی وجود دارد ویتامین B باعث می شود روده درست کار کند. سیر خاصیت آنتی اکسیدانی زیادی دارد در سیر ترشی نیز مانند سیر خام مواد معدنی زیادی مانند پتاسیم، منیزیم، آهن، کلسیم، فسفر، اسید فولیک. در این ویتامین ها فسفر باعث زیاد شدن حافظه می شود و همچنین ترکیبات گوگردی که در سیر وجود دارد زمانی که فرآیند هضم انجام می شود، گاز تولید خواهد شد این گاز وارد خون می شود و باعث ایجاد بوی بد در دهان می شود.
خواص سیر ترشی چیست؟
سیر ترشی خواص و فواید زیادی دارد. اما به یاد داشته باشید در مصرف آن زیادروی نکنید. از جمله خواص سیر ترشی میتوان به موارد زیر اشاه نمود:
سیر ترشی باعث دفع سم از کبد می شود
باعث بهبود کارکرد رودهها می شود
خون و کبد را از اخلاط فاسد پاک سازی می کند
سنگ کیسه صفرا دفع کرده و مجاری صفرا به صورت طبیعی شستشو می دهد
سیر ترشی خون را صاف کرده و همچنین خونساز است
اشتها آور است
به سرعت هضم غذا کمک می کند
کلسترول خون را کاهش می دهد
آفت دهان را ازبین می برد
عروق قلبی قلب را باز می کند
خونریزی بواسیر را قطع می کند
خواص سیر ترشی از نظر طب سنتی چیست؟
نکته مهمی که باید آن اشاره کنیم این است که مصرف ترشیجات اصول مهمی دارد. شما برای هر نوع غذایی باید ترشیجات مناسب با آن غذا را مصرف کنید، زیرا اگر ترشیجات درست انتخاب نشوند، می توانند تأثیرات بدی روی خوراکیها بگذارند.
در طب سنتی زمان مصرف ترشی، در ماه اول بهار و زمستان بوده و در فصل های تابستان و پاییز باید از خوردن ترشیجات پرهیز نمود، چون از نظر طب سنتی، غذاهایی که در فصل زمستان درست می شوند باید دارای طبع گرم باشند به همین دلیل توصیه شده کنار غذاهای با طبع گرم و خشک، می توان از ترشیجات استفاده نمود.
توجه داشته باشید برای تهیه سیرترشی بهازای هر لیتر سرکه، ۳ قاشق تخم سیاهدانه که مصلح آن بوده اضافه نمایید
می توان گفت سیر ترشی تنها چاشنی است که برای همه طبایع و برای همه افراد با هر نوع مزاج برای مثال مزاج سودایی، بلغمی، دموی و صفراوی کمترین عوارض را داشته است.
سیر ترشی به دلیل ترکیب طبع گرم سیر به همراه طبع سرد سرکه، با گذشت مدت زمانی طبعی معتدل خواهد شد.
سیر ترشی در طب سنتی بسیار مورد توجه قرار گرفته است و به عنوان مادهای دارویی و غذایی معروف است
سیر ترشی بعد از گذشت ۷ سال به معتدلترین حالت خود می رسد.
به دلیل اعتدالی که دارد بیماران نیز بدون هیچ مشکلی مصرف می کنند.
کدام نوع سیر ترشی خاصیت بیشتری دارد؟
سیر تازه اگر هر چه ترکیبات آروماتیک آن بیشتر باشد، نشان می دهد که سیر تازه و خاصیت بیشتری نیز دارد خاصیت سیر ترشی بودار نیز نزديک به سیر تازه است
توجه داشته باشید انواع سیر ترشیها اگر سیر آن پخته یا سرخ شود مقدار زیادی مواد معطر و مغذی خود را 40 تا 70 درصد از دست خواهند داد .البته ناگفته نماند بعضی گفته ها مانند اینکه گفته میشود مصرف سیر ترشی چند ساله برای بیماران قلبی و عروقی مفیدتر است، باید بگوییم که درحال حاضر هنوز از نظر علمی تحقيق کاملی انجام نشده است. ضمن اینکه باید دانست سرکه و نمک افزوده شده به سیرترشی با گذر زمان از خاصیت و میزان مواد مغذی ترکیبات سیر میکاهد و حتی ماندگاری زیاد برخی از انواع ترشیها باعث ایجاد مادهای مضر به نام نیترات میشود که ریسک ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهد.
مطلب پیشنهادی: خواص رب انار و مضرات آن چیست؟
خواص سیر ترشی چند ساله چیست؟
سیر ترشی با توجه به اینک یک چاشنی خوشمزه در بین غذاهاست، به عنوان داروی طبیعی نیز استفاده می شود که نمونه هایی از خواص آن را در زیر توضیح داده ایم :
فشار خون پایین می آورد
درمان بواسیر کمک می کند
سیر ترشی ضد سرطان است
کمک کننده به هضم غذا
دفع نمودن سمها از کبد
از بین بردن ویروس
ضد انعقاد خون
درمان مشکلات گوارشی مانند یبوست
سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند
غلظت خون پایین می آورد
عوارض سیر ترشی و مضرات مصرف زیاد آن چیست؟
همانطور که می دانید سیر خواص زیادی دارد و باید در سبد غذایی ما باشد زیرا سیر خاصیت میکروب زدایی داشته و عفونت بدن را از بین خواهد برد. اما استفاده زیاد سیر و همچنین سیر ترشی باعث ایجاد جوش در داخل چشم، سردرد، ضعف نیروی جنسی، ضعف چشم میشود. پس نباید در مصرف آن زیاده روی نمایید.
به خاطر داشته باشد استفاده زیاد از نمک در سیر ترشی برای افراد با فشار خون بالا مضر است
توجه داشته باشید بعضی از افراد فکر می کنند که هرچه از زمان درست کردن ترشی بگذرد کیفیت آن بهتر می شود و معتقدند سیر ترشی چند ساله خاصیت درمانی داشته و برای کاهش بیماریهای قلبی مفید است. اما حقیقت چیز دیگری است، با اینکه ترشی خوشمزهتر می شود، ولی باید بدانید که سرکه و نمک در ترکیب ترشی در طی مدت جا افتادن آن، از خاصیت و میزان مواد مغذی ترکیبات ترشی کاهش می یابد و آن را به محصولی بی ارزش تبدیل خواهد کرد.
به خاطر داشته باشید ماندگاری بیش از اندازه بعضی از ترشی ها باعث ایجاد مواد شیمیایی در آن خواهد شد و ماده نیترات تولید میشود این ماده در طولانی مدت خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش خواهد داد.
از خوردن انواع ترشی بهجز آب نارنج و رب نارنج در کنار ماهی خودداری کنید زیرا خوردن ترشیجات با ماهی موجب ضعف کبد و سوء مزاج کبدی خواهد شد و سیستم ایمنی بدن را ک کرده و بیماری های نظیر گیلن باره ، MS، ویتیلیگو (برص و… ایجاد می کند.
آیا سیر موجود در خیارشور قابل خوردن است؟
باید بگوییم که پاسخ این سوال خیر می باشد، سیر در شور یا خیارشور که در فرآیند تخمیر بیشتر میکروبهای خیار یا شکوفه خیار را به خود جذب میکنند و غیرقابل مصرف خواهند شد.
سیرخام مفیدتر است یا سیرترشی ؟
بهتر است مواد غذایی را به طور تازه مصرف کنید اما سیر ترشی نیز مفید است و مقداری از خواص سیر را در خود دارد. هنگامی که سیر به صورت ترشی درست می شود، باعث تغییراتی خواهد شد که می تواند به زمان نگه داری، حرارت محیط، سرکه و… بستگی داشته باشد، ولی بیشتر دارای خواصی مشابه سیر است.
آیا زنان باردار می توانند سیر ترشی بخورند؟
با توجه به اینکه هنوز منابع علمی دقیقی برای مفید یا مضر بودن سیر ترشی در حاملگی دیده نشده، اما میتوان گفت سیر و سرکه اگر مصرف آن ها در دوران بارداری متعادل باشد کاملاً بی خطر هستند.
به این نکته دقت کنید گیاهی مانند ترخون و یا سایر سبزیهای معطر مانند نعناع، ریحان و پونه درصورت مصرف بیش از اندازه، قاعده آور بوده و برای حاملگی مضر است.
سیر ترشی در رژیم غذایی چه تاثیری دارد؟
اگر در رژیم غذایی خود از سیر ترشی استفاده کنید با توجه به اینکه در آن آنتی اکسیدان وجود دارد می تواند برای سلامتی شما مفید باشد. همچنین برای کسانی که فشار خون و سطح کلسترول بالایی دارند و یا کسانی که در معرض خطر بیماری قبلی هستند می توانند در رژیم غذایی خود از سیر ترشی استفاده کنند.
جمع بندی
همانطور که در اوایل این مطلب از فتلک اشاره شد خواص سیر ترشی زیاد است. سیر ترشی فواید زیادی داشته و برای بهبود بسیاری از بیماری ها کاربرد دارد اما در مصرف آن نباید زیادروی کنید تا از مزایای آن برخوردار شوید و از طعم دلچسب آن در کنار غذا لذت ببرید. نکته آخر این است که افرادی که معده حساس دارند و تحت درمان هستند بهتراست قبل از خوردن سیر ترشی از پزشک خود مشورت بگیرند.
- زرسایت
- آذر 15, 1401
- 1233 بازدید