رب آلوچه که در برخی شهرها به رب گوجه سبز نیز معروف است یکی از چاشنی های مخصوص و خوشمزه گیلان است و در غذاهای گیلانی از جمله فسنجان کاربرد دارد. رب آلوچه به برای طعم دهنده و ترشی در غذا استفاده می شود. این رب را می توان با انواع آلوچه ها که با رنگ و طعم های متفاوت از جمله آلوچه قرمز، آلوچه سبز، آلوچه جنگلی و زرد پخت کرد. گوجه سبز بیشتر ترش مزه است و طرفداران زیادی دارد. شما می توانید با گوجه سبز هایی که زیادی رسیده هستند و یا تلخ هستن و به صورت خام مصرف نمی کنید، با آنها رب گوجه سبز یا رب آلوچه درست کنید و به عنوان چاشنی خوشمزه در انواع غذا ها استفاده نمایید.
فرق آلوچه و گوجه سبز چیست؟
آلوچه، میوه سبز رنگ کوچک بوده که ترش مزه است و در اصطلاح به آن گوجه سبز گفته می شود در اصل آلو سبز یا آلوچه نام دارد که این میوه از خانواده آلو بوده و به معنی آلوی کوچک است که در بعضی از شهرها به نام گوجه سبز شناخته می شود و به یاد داشته باشید که گوجه سبز واقعی نیز همان گوجه فرنگی است با دانه های ریز و فراوان می باشد چون هنوز کال و نرسیده است به آن گوجه سبز می گویند.
رب آلوچه یا رب گوجه سبز در چه غذاهایی استفاده می شود؟
رب گوجه سبز می تواند جایگزین خوبی برای آب نارنج ،آبغوره، آبلیمو و رب انار برای ترش نمودن غذا باشد. با استفاده از رب آلوچه می توانید به غذا طعم متفاوتی بدهید استفاده از رب گوجه سبز طعم ملس و ترشی داشته و غذای شما را خوشمزه تر می کند. رب آلوچه در پخت انواع غذا ها استفاده می شود برای مثال در خورش اناربیج، خورش فسنجان، اشکنه گوجه سبز ،خورشت گوجه سبز، لواشک گوجه سبز، رب گوجه سبز ، ترشی گوجه سبز، واویشکا، خورش خالی شوید (یک نوعی غذای محلی در استان گیلان)، زیتون پرورده و دیگر غذاها استفاده می شود.
علت سیاه شدن رب گوجه سبز یا رب آلوچه چیست؟
می توان گفت دلیل سیاه بودن رب آلوچه جنس ظرفی است که در آن رب پخت می شود. اگر برای پختن رب گوجه سبز از ظروف مسی یا استیل استفاده کنید، رنگ رب به رنگ خود میوه می شود، ممکن است تیره شود اما سیاه نمی شود. هر چقدر رنگ آلوچه روشن تر باشد، رنگ رب نیز روشن تر و هر چقدر رنگ آلوچه تیره باشد، برای مثال آلوچه جنگلی و آلوچه قرمز رنگ رب تیره تر خواهد شد. واکنش دادن آهن با میوه در حال پخت دلیل سیاه شدن رب گوجه سبز است. بعضی افراد علاقه دارند که رب به رنگ سیاه شود به همین دلیل هنگام پخت یک تکه آهن یا میخ آهنی در آن قرار می دهند و یا در دیگ آهنی درست می کنند.
طبع گوجه سبز سرد است یا گرم؟
خواص گوجه سبز در طبع سنتی به این صورت است که طبع گوجه سبز سرد و تر است. مصرف آلوچه در افراد سرد مزاج باید کم و همراه با مصلح آن استفاده شود. گوجه سبز بهتر است در روزهای گرم استفاده شود. افراد با طبع و مزاج گرم می توانند از این میوه استفاده کنند و از خواص آن برخوردار شوند.
مصلح گوجه سبز چیست؟
همانطور که در بالا اشاره شد طبع گوجه سبز سرد و تر است بنابراین برای افراد سرد مزاج بهتر است از مصلح آن استفاده شود تا عوارضی نداشته باشد گوجه سبز را باید همراه موادی که طبع گرم دارند استفاده کرد.
مصلحات گوجه سبز که بیشتر معروف هستند گلپر، درار سبز که به نام های دلار سبز یا نمک سبز نیز شناخته می شوند، نعنا، نمک و آویشن نیز از دیگر مصلحات آن هستند.همچنین می توان از عسل، چای نبات و خرما نیز بعد از خوردن گوجه سبز استفاده نمود تا تاثیر سردی آن بر بدن کاهش داد.
موارد مصرف دارویی رب گوجه سبز
رب آلوچه می تواند خارش بدن را از بین ببرد و همچنین سر درد را درمان نماید. برای این کار باید آب آن را با گل بنفشه مخلوط کنید و بر روی پیشانی مالیده شود. رب آلوچه در درمان خستگی جسمی، کم خونی، ضعف و ناتوانی نیز مفید است. برای درمان بیماری نقرس، شب کوری مفید بوده و خاصیت ضد قارچی دارد.
گوجه سبز یا آلوچه برای چه فصلی است؟
فصل گوجه سبزها در اوایل بهار است و تا اواسط تابستان ادامه داشته اما در اواخر تابستان، گوجه ها طعمشان شیرین خواهد شد و تبدیل به آلو می شوند.
انواع گوجه سبز یا آلوچه سبز کدامند؟
تغییر آب و هوا می تواند روی طعم، رنگ و اندازه آلوچه تاثیر داشته باشد در آب و هوای سرد و خنک آلوچه به رنگ قهوه ای می شود و بیشتر در نواحی معتدل رشد می کند این میوه خوشمزه در شمال غربی ایران بیشتر یافت می شو گوجه سبز در رنگهای ، قرمز، زرد، نارنجی، سبز روشن و ارغوانی موجود است.
خواص رب گوجه سبز یا رب آلوچه چیست؟
گوجه سبز از املاح مفیدی برای بدن تشکیل شده مانند اسید مالیک، اسید سیتریک و ویتامین C است و همچنین منبع فیبر، مس ، آهن و پتاسیم است و با توجه به اینکه ارزش غذایی بالایی دارد می تواند خام یا پخته مصرف شود، رب آلوچه برای دستگاه ایمنی بدن، دهان و دندان و گوارش مفید است در ادامه مطلب با خواص گوجه سبز بیشتر آشنا می شویم.
رب گوجه سبز کبد را سم زدایی و پاکسازی می کند
گوجه سبز یا آلوچه برای کبد مفید است باعث پاک سازی و سم زدایی کبد خواهد شد دلیل آن ضد میکروب بودن آلوچه می باشد. بیماری های کبد را درمان کرده و نیز از خسته شدن کبد جلوگیری خواهد کرد.
رب گوجه سبز مناسب برای فشار خون
یکی دیگر از خواص درمانی گوجه سبز، پایین آوردن فشار خون است البته باید به صورت خام خورده شود، توجه داشته باشید به آن نمک نزنید زیرا با وجود نمک سریع فشار خون را بالا می برد.
آیا گوجه سبز برای لاغری مفید است؟
به یاد داشته باشید ویتامین C به دلیل بالا بردن سوخت و ساز بدن وزن را کاهش خواهد داد گوجه سبز نیز سرشار از ویتامین C می باشد، با مصرف گوجه سبز و بالا رفتن سوخت و ساز بدن، چربی سوزی افزایش می یابد و با توجه به اینکه کالری پایینی دارد برای از بین بردن چربی های شکم و پهلوها مفید است.
رب گوجه سبز برای گلودرد مناسب است
با توجه به اینکه گوجه سبز دارای آنتی اکسیدان فراوان است و از سرماخوردگی جلوگیری خواهد کرد و التهاب های ناشی از گلودرد را نیز می تواند درمان کند.
رب گوجه سبز برای دیابت
رب گوجه سبز به دلیل فیبری که در آلوچه نارس وجود دارد قند خون را کنترل خواهد کرد و بیماران دیابتی در حد متعادل می توانند از رب آلوچه مصرف کنند.
آیا مادران باردار می تواند رب گوجه سبز بخورد؟
سوال خیلی از مادران باردار این است که می تواند رب آلوچه بخورد یا خیر؟ در پاسخ باید بگوییم که زنان در زمان بارداری می توانند از گوجه سبز یا آلوچه استفاده کنند و توجه داشته باشید این میوه برای مادر و جنین مفید است، زیرا مانع سقط جنین و خونریزی می شود و همچنین می تواند اشتهای مادران را بالا ببرد و ویتامینهای مورد نیاز را برای رشد و تغذیه جنین تامین خواهد کرد و از لخته شدن خون نیز جلوگیری خواهد کرد.
رب آلوچه قرمز چه خواصی دارد؟
گوجه سبز قرمز برای تقویت سیستم گوارش مفید است و همچنین می تواند از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کند، این نوع آلوچه ها به سلامتی استخوانها کمک خواهند کرد، در عملکرد رودهی بزرگ نقش مهمی دارند آلوچه قرمز دارای آنتیاکسیدان بسیار بوده و مقوی حافظه است همچنین کالری کمی دارد به همین دلیل افراد با وزن بالا می توانند با خیال راحت از آن مصرف کنند.
خواص رب گوجه سبز خشک شده چیست؟
گوجه سبزهای خشک شده نیز حاوی آنتی اکسیدان زیادی بوده و همچنین در شادابی پوست و مو بسیار تاثیر گذارند و ضد میکروب است این میوه خوشمزه در صورتی که خشک شده باشد، استرس و افسردگی را کم می کند و سیستم اعصاب را تقویت خواهد کرد. گوجه سبزهای خشک شده با توجه به اینکه ویتامین A دارد چشم را تقویت کرده و از بروز آب مروارید جلوگیری خواهد کرد با خشک شدن میوه معمولا کالری آن نیز بالا می رود گوجه سبز خشک شده نیز کالری بالا داشته و پتاسیم فراوانی دارد و همچنین مسکن خوبی برای اعصاب و گرفتگی ماهیچه ها است.
رب گوجه سبز برای پوست مؤثر است
مصرف گوجه سبز چین و چروک های پوست صورت را کمتر می کند ، آلوچه با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی خود پوست را شاداب خواهد کرد.
رب گوجه سبز برای پروستات مفید است
با مصرف آلوچه قرمز می توان پرستات را درمان کرد ولی در مورد آلوچه سبز اینکه برای پروستات مزیت یا ضرر دارد مطلبی گفته نشده است.
رب گوجه سبز برای کودکان با احتیاط استفاده شود
گوجه سبز در بعضی افراد ممکن است باعث حساسیت باشد به همین دلیل برای کودکان زیر سه سال بهتر است احتیاط کنید و توجه داشته باشید که این میوه در اختیار کودکان قرار نگیرد زیرا با طعم ترش و خوشمزه ای که دارد کودکان دوست دارند.
رب گوجه سبز کبد چرب را درمان می کند
ضد میکروب بودن و سم زدا بودن آلوچه ها کمک زیادی به درمان کبد چرب می کند، گوجه سبز دارای بنزوئیک اسید بوده که یک ضد میکروب قوی است به همین دلیل برای درمان کبد چرب مفید است.
عوارض رب گوجه سبز
به طور کلی عوارض خطرناکی برای رب گوجه سبز گزارش نشده اما در بعضی مواقع گوجه سبزها نیز باعث عوارض می شوند، که در موارد زیر اشاره شده است:
- ممکن اسن باعث افت فشار خون شود
- در بعضی افراد باعث ضعف و سرگیجه می شود.
- در افرادی مبتلا به مشکلات معده ، باعث ایجاد سوزش معده می شود این افراد بهتر است گوجه سبز استفاده نکنند.
- اگر زیاد مصرف شود باعث دل درد و دل پیچه خواهد شد.
- ایجاد حساسیت در دندان ها می شود و امکان دارد که به گرمی و سردی حساس شوند.
- مصرف زیاد باعث آسیب مینای دندان می شود.
- ایجاد نفخ و باعث ورم معده می شود.
- به علت طبع سردی که دارد بهتر است افراد سرد مزاج از آن استفاده نکنند.
شرایط نگهداری رب گوجه سبز چگونه است؟
نگهدای رب آلوچه بسیار مهم است چون باید به مدت طولانی نگهداری شود باید بدانید چطور از آن نگهداری کنید تا خراب نشود شما می توانید آن را در ظروف شیشهای و در مکان خنک و تاریک نگهداری کنید. بهترین روش نگهداری این است که ظرف را کاملاً پر کنید و سپس روی آن مقدار کمی روغن بمالید و درب ظرف را محکم ببندید. با رعایت این نکات زمان نگهداری رب گوجه سبز بالا می رود واگر در جای خنک و خارج از یخچال باشد زمان نگهداری آن تا دو سال یا حتی بیشتر خواهد بود.
جمع بندی
در این مطلب از فتلک به بررسی خواص رب آلوچه و همچنین عوارض رب آلوچه پرداختیم شما می توانید از رب آلوچه برای انواع غذاها استفاده کنید جایگرین خوبی به جای رب انار، ابغوره و آبلیمو است و می توانید از طعم دلچسب آن با رعایت تعادل در مصرف آن استفاده کنید. برای تهیه رب آلوچه محلی و با کیفیت از بخش فروشگاه فتلک اقدام نمایید.
- زرسایت
- آذر 22, 1401
- 1784 بازدید